Consultati lista actualizata la 1 Iulie a medicamentelor compensate

Anul acesta s-a facut prima modificare importanta in ceea ce priveste lista medicamentelor compensate. Din 2008 si pana la inceputul acestui an nu a mai fost facuta vreo interventie majora in lista medicamentelor compensate si gratuite.

Inca de la inceputul acestui an au fost introduse 40 de medicamente noi. Printre acestea se afla medicamente care trateaza boli cu impact major asupra sanatatii dar si unele pentru care nu exista alternativa terapeutica. De asemenea 21 de medicamente fie au fost scoase de pe lista medicamentelor compensate fie le-a fost modificat procentajul de compensatie. Medicamentele care au fost eliminate definitiv, prezentau probleme la autorizatia de punere pe piata sau au fost mutate in categoria medicamentelor care se elibereaza fara reteta.

Comisia Europeana a decis suspendarea autorizatiei de punere pe piata a noua denumiri internationale: Rimonabantum, Efalizumabum, Alemtuzumab, Combinaţii (rosiglitazonum + glimepiridum) Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum şi Tetralepamum.
Alte cinci denumiri, au fost scoase din listă deoarece intra in categoria medicamentelor care se eliberează fără reţetă medicală: Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum şi Clemastinum.

Au mai fost scoase din lista medicamentelor compensate sapte denumiri printre care Ibuprofen si Ginko Biloba, de asemenea o serie de 12 medicamente care se aflau pe lista de compesare cu 90% sau 50% au fost mutate intr-o lista de medicamente cu compensatie de 20%.

Pentru a vizualiza lista completa a medicamentelor compensate sau gratuite, adoptata la data de 1 iulie 2015 prin Hotarare de Guvern (HG) nr. 720/2008 accesati acest link.

Nou introduse in lista de medicamente compensate, sunt precum cele care trateaza boli cardiovasculare, hepatita si diabetul, a anuntat ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu.

Documentul publicat pe Ministerul Sanatatii, care cuprinde lista medicamentelor compensate, precizeaza faptul ca prin eliminarea unor medicamente, se fac economii la buget si faptul ca astfel pot fi introduse unele prin care pacientilor li se poate asigura un tratament de ultima generatie. Se urmareste afilierea la standardele terapeutice consolidate precum cele din vestul Europei.

Reprezentantii CNAS au amanat pentru a cincea oara implementarea obligativitatii cardului de sanatate. Astfel incepand cu data de 1 august nu se vor mai acorda servicii medicale in lipsa cardului de sanatate. De asemenea au fost perioade ale acestui an, in care medicii de familie au raportat si cate 90 de mii de erori aparute in programul SIUI intr-o singura zi.

Rezolvam orice fel de eroare aparuta in programul SIUI. Consultati lista de servicii SIUI oferite de catre noi aici.

26317

VIZUALIZARI LA ARTICOL

8 comentarii la Consultati lista actualizata la 1 Iulie a medicamentelor compensate

  • foarte interesanta aceasta reducere[presupusa]a preturilor medicamentelor compensate deoarece degeaba s-au redus preturile unora dintre medicamente in timp ce indicele de compensare scade si el.Pt a ma incadra intr-un anumit buget a trebuit sa renunt la anumite medicamente prescrise de catre medicul specialist si sa le inlocuiesc[cu ajutorul farmacistei] cu altele,care nu este sigur ca vor avea acelasi efect.Spre ex.:Plavix 75 inlocuit cu Deplatt 75,sau Atacand 16mg cu Tandesar 16mg.Cine este cel castigat in aceasta ecuatie ? In niciun caz,utilizatorul[sa nu mai tot zicem…bolnavul deoarece desi unii suntem,, cu un picior in…g.” cum se spune]totrusi ne ZICEM CA,,SPERANTA MOARE ULTIMA” Din pacate ,constatam[sper sa nu gresesc]o noua ,dar nu ultima ,pacaleala .Asa de intai iulie!

  • 1.-Cum de a fost inlocuit Levetiracetam Teva cu altul cu inca necercetat effect therapeutic? Care a fost baza? Se poate reveni?
    2.- Din ce cauze Cardul de sanatate nu este recunoscut in orasele tarii ci nuumai in cel de resedinta?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.