Majorarea salariilor cu 25% pentru medici – de la promisiuni la fapte

Guvernul a promis majorarea salariilor medicilor cu 25% incepand cu 1 octombrie, inainte de implementarea noii legi a salarizarii. Masura este fara precedent si poate da nastere unor efecte de domino. Astfel sindicatele din Educatie si cel al Politiei cer de asemenea marirea salariilor cu acelasi procent incepand cu aceeasi data.

Masura luata de Guvern, cu toate ca este deocamdata doar o promisiune, vine in urma amenintarilor medicilor de a intra in greva generala, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a stabilit ca medicii nu mai au voie sa primeasca nimic in semn de recunostinta de la pacienti, putand fi astfel acuzati de luare de mita.

Ministrul Sanatatii – Nicolae Banicioiu, spune ca aceasta masura trebuie sustinuta de toate puterile politice, pentru a stopa masiva emigrare a medicilor catre alte state. De asemenea mai precizeaza faptul ca recunostinta pacientului catre medic, acolo unde aceasta consta in obiecte sau bani, trebuie legiferata, fiind propuse cateva norme si limite, astfel incat pacientul cand ofera recunostinta sa primeasca chitanta.

Judecatorii Curtii Supreme au decis ca medicii trebuie tratati ca functionari publici, astfel orice primesc acestia de la pacienti poate fi considerat mita. Insa potrivit legii pacientului medicii au dreptul de accepta multumiri de la pacient, chiar daca acestea constau in obiecte sau bani. In prezent legislatia se contrazice, se lucreaza la modificarea aspectului prin care medicii sunt considerati functionari publici.

Daca masura va fi adoptata iar promisiunile Guvernului vor fi reale, inseamna ca in anul 2017 salariul mediu in sanatate va fi de 3000 de lei.

La 19 august, Premierul Victor Ponta a precizat faptul ca: “discutam si, cand putem, ne tinem de cuvant”, asadar termenul limita dat, 1 octombrie, se poate prelungi.

2665

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.