Consultati lista medicamentelor compensate actualizata la 1 octombrie

Toamna vine cu modificari considerabile in ceea ce priveste piata medicamentelor. Incepand cu 1 octombrie 2015 lista de medicamente compensate a fost modificata.

Conform Hotararii de Guvern, 17 tipuri de medicamente au fost retrase din Lista de medicamente compensate, ce cuprinde denumirile comune internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, dar si acelea care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, astfel:

  • 9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinații rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase in urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizatiei de punere pe piata;
  • 5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) nu se mai regasec pe lista deoarece acestea sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala in Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman;
  • 1 DCI (Natrii iodidum) a fost delistat din cauza utilizarii sale exclusiv in scop diagnostic;
  • 2 DCI (Glucosaminum si Ginkgo Biloba) nu se vor regasi pe lista de medicamente compensate actualizata in urma evaluarii efectuate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Aceste medicamente mai sus mentionate nu vor mai putea fi eliberate de catre farmacii, indiferent de data la care medicul a completat prescriptia medicala electronica.

De asemenea, Hotararea de Guvern mai reglementeaza mutarea altor 21 de medicamente pe o sublista cu procent de compensare de 20%, mai precis: Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum Ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum.

De altfel, aceste modificari vin si cu o veste buna pentru pensionarii care au venituri de pana in 700 de lei pe luna. Acestia vor beneficia, incepand cu data de 1 octombrie de o majorare a plafonului cu 10% pentru prescriptia medicamentelor compensate.

Pentru a consulta lista medicamentelor compensate actualizata la 1 octombrie, click aici.

3723

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.