Efectul placebo functioneaza chiar si atunci cand stim ca tratamentul este fals.

Efectul placebo functioneaza chiar si atunci cand pacientii stiu ca tratamentul este fals.
Savantii americani au descoperit faptul ca efectul placebo functioneaza chiar si atunci cand pacientilor li se spune ca tratamentul de care beneficiaza este un placebo. Insa pentru ca acest lucru sa fie valabil, trebuie ca subiectii sa creada ca beneficiaza de tratament real, iar durata tratamentului sa fie pe o perioada mai lunga de timp , pentru ca subconstientul lor sa creada in continuare ca este vorba despre un tratament real.

Mai exact voluntarilor le-a fost provocata o durere la nivelul mainii fara a le fi pusa in pericol sanatatea, apoi le-a fost administrat un tratament placebo. Celor carora li s-a spus dupa prima sedinta ca tratamentul a fost placebo tratamentul nu a mai functionat. In schimb celor carora li s-a spus abia dupa patru sedinte ca tratamentul administrat era placebo au simtit efectele benefice in continuare.

Studiul a fost realizat in colaborare cu cercetatorii Universitatii Maryland din Baltimore iar rezultatele au fost publicate in The Journal of Pain. In concluzie s-a demonstrat faptul ca sunt necesare doar patru sedinte de administrare a unui tratament placebo, pentru a determina creierul sa creada ca beneficiaza de un tratament real, chiar si dupa ce oamenii iau la cunostinta faptul ca este vorba de un tratament fals (placebo).

2444

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.