Atacul cibernetic si pierderea datelor

Intr-o lume constituita din ce in ce mai mult pe baze virtuale, atacurile cibernetice sunt evenimente des intalnite. Tot mai multe companii chiar si cele cu renume modial, au inceput sa fie atacate la nivel cibernetic. Atacurile au fost lansate in special asupra bazelor de date.

Salveaza-ti acum baza de date

Serviciul Roman de Informatii a emis un comunicat pe aceasta tema, la inceputul anului 2015 din care amintim:
Pe fondul acţiunilor desfăşurate de grupările hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecvenţă crescută, şi atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice aparţinând unor entităţi publice sau private din România.
În ţara noastră au fost înregistrate atacuri cibernetice asupra site-urilor aparţinând unor instituţii de învăţământ superior şi de administraţie publică, începând cu jumătatea lunii decembrie 2014.

O problema uriasa cu care a inceput sa se confrunte tara noastra in ultimii ani este furtul bazei de date. Aceste activitati nu sunt ilegale pe teritoriul Romaniei, deoarece furtul de date intra sub incidenta concurentei neloiale, pe teritoriul tarii noastre neexistand sanctiuni pentru astfel de activitati.

De exemplu in Germania, furtul de date este pedepsit cu pana la 3 ani de inchisoare, indiferent daca hotul a folosit sau nu datele furate.
In prezent, in Romania exista doar legi nescrise, facandu-se apel la decenta. In aceasta privinta s-a lucrat asiduu la conceperea unei legi a securitatii cibernetice, insa Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca aceasta lege este neconstitutionala, incalcand mai multe drepturi si libertati.

Se vizeaza implementarea unor sanctiuni pe masura faptelor savarsite. Construirea unui sistem solid, prin care sa fie adusa la cunostinta tuturor companiilor, ceea ce inseamna concurenta neloiala si constientizarea drepturilor si a obligatiilor in acest domeniu. Toate acestea trebuie sa functioneze, in colaborare cu drepturile omului si constitutia statului in care sunt aplicate.

Se pare ca va mai trece timp, pana ce organizatii competente din Romania, sa se ocupe de problema securitatii cibernetice.

Pentru a avea mereu siguranta ca datele dumneavoastra sunt intotdeauna protejate, va recomandam serviciile noastre de Backup & Restore.

2382

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.