Taxa clawback – prapastia dintre CNAS si asociatiile producatorilor de medicamente

Producatorii de medicamente cer audit independent pentru modul in care CNAS calculeaza taxa clawback.

Clawback este o taxa care se aplica in industria farmaceutica si presupune ca toti producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu un procent din veniturile realizate din vanzarea produselor. Acest procent este calculat de catre CNAS iar formula de calcul utilizata nu este facuta publica, nici aspectele care se iau in considerare in momentul calculului. Taxa clawback a fost conceputa in urma cu mai multi ani, insa abia din 2011 a fost adoptata.

O alta categorie de oameni care au foarte mult de pierdut din cauza acestei taxe, sunt persoanele bolnave de boli grave, in special cei in faza terminala.

Decizia de a cere analiza unei companii de audit, a fost luata atat de reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) cat si de catre cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Indoielile celor doua asociatii se datoreaza scaderii taxei clawback cu doar doua procente, de la 26% in primul trimestru al anului la 24% in prezent, in conditiile in care valoarea consumului de medicamente a scazut cu 10%. De asemenea CNAS mai este acuzata de lipsa de transparenta si de modul in care calculeaza procentul taxei clawback.
Cele doua asociatii ale producatorilor de medicamente, spun ca acest sistem risca sa aduca mari pierderi atat statului roman, in urma contestatiilor castigate in instanta de catre companiile producatoare, cat si producatorilor de medicamente, prin imposibilitatea de plata a unor taxe egale cu cifra de afaceri.

Pentru a intelege mai usor ce inseamna taxa clawback:
Statul roman impune producatorilor de medicamente, atentie – nu distribuitorilor si nici farmaciilor, ci direct producatorilor, o taxa prin care acestia sa returneze statului roman o parte din profitul realizat din vanzarea medicamentelor compensate, in cazul in care se depaseste suma alocata acestora de catre Fondul National de Asigurari. Astfel daca Fondul National de Asigurari aloca suma de o 10.000 lei iar producatorul efectuaza vanzari de 15.000 lei, pe diferenta de 5.000 lei producatorul trebuie sa plateasca aceasta taxa.
Exercitiul dat ca exemplu este pur ipotetic, in conditiile in care, in acest sistem sumele ating cote de ordinul a sute de milioane lei.

2305

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.