Adware – Riscuri la care va expuneti

Aproape 6% dintre utilizatorii de internet au PC-urile infectate cu aplicatii care ruleaza reclame suplimentare pe site-urile vizitate. Aceste reclame poarta numele de adware si le pot genera detinatorilor aplicatiilor venituri considerabile.

Adware-ul este un program care ruleaza reclame sub forma de pop-up sau banner, pentru a colecta date de marketing sau doar transmite reclame (spyware).
Acestea stau de cele mai multe ori, bine ascunse in spatele unor aplicatii legitime. Odata instalate, este foarte greu de scapat de ele, deoarece simpla dezinstalare a programului in spatele caruia au fost ascunse nu inlatura si adware-ul. Cel mai grav lucru care se poate intampla, in cazul instalarii unui astfel de program, este faptul ca poate avea in spate diferite componente de malware extrem de periculoase. Acestea din urma, pot copia parole sau datele cardului de credit, daca il folositi la cumparaturi pe internet.

In a doua jumatate a anului 2014 au fost detectate peste 5 milioane de adrese IP ale unor PC-uri infectate cu adware. Cifra reala poate fi mult mai mare, deoarece o mare parte din programele adware ignora site-urile mari precum sunt cele detinute de Google, tocmai pentru a evita detectia lor. Chiar daca utilizatorii sunt avertizati in legatura cu faptul ca pot fi pacaliti, de catre companii legitime care in mod deliberat adauga adware pentru a-si marii veniturile, acestea gasesc mereu noi forme de propagare.

In incercarea de a opri dispersia acestor infectari cu adware, Google interzice promovarea mai multor aplicatii gratuite precum WinZip, VLC, sau diferite browsere. La prima vedere, masura poate parea puerila, insa ea opreste indexarea adware-urilor in Google Search, acesta fiind una din cele mai mari modalitati de propagare.

Asadar siguranta datelor dumneavoastra este afectata in orice moment, chiar daca sunteti o persoana foarte atenta, care nu instaleaza programe neverificate va spunem ca asta nu este tot. La orice download al unui program in calculatorul dumneavoastra, se pot instala aplicatii de tip adware.
Pentru linistea dumneavoastra, puteti opta pentru o sedinta de devirusare si optimizare a sistemului.

In orice moment datele dumneavoastra pot fi compromise. Lasati grijile in seama noastra.

2398

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.