Cardul de sanatate a devenit obligatoriu

Incepand cu 1 septembrie s-a implementat obligativitatea cardului national de sanatate, dupa ce a fost amanata de mai multe ori, cu toate acestea exista in continuare neintelegeri sau probleme. De la oameni care nu si-au ridicat cardul, sau carora nu le-a fost emis, pana la cei care l-au primit insa l-au pierdut. Singurii care vor mai putea beneficia de servicii medicale in lipsa cardului de sanatate sunt urgentele medicale grave.

300.000 de asigurati nu si-au ridicat inca cardurile, din acest motiv mai multe case de sanatate judetene inclusiv Bucuresti vor avea program prelungit de la 08:00 pana la 20:00 in fiecare zi, exceptie facand weekendul. La acestia se adauga inca 250.000 de pacienti carora abia acum li se tipareste cardul. Aceasta informatie este de asemenea centralizata, astfel in sistem va aparea starea cardului, care anunta daca nu a fost emis, nu a fost ridicat sau a fost emis si ridicat de catre persoana in cauza. Singurele exceptii care vor mai putea fi trecute cu vederea sunt cele in care cardul nu a fost emis, lucru care nu este din vina pacientului ci a autoritatilor.

In cazul in care cardul este refuzat din considerente religioase, se va completa o declaratie in baza careia se va elibera o adeverinta de asigurat valabila 3 luni. De asemenea persoanele care cer schimbarea cardului, fie pentru ca l-au pierdut fie pentru ca si-au schimbat numele, vor fi nevoite sa ceara eliberarea altui card si achitarea sumei de 15,5 lei.

Vasile Ciurchea presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a declarat ca trebuie sa privim cardul de sanatate precum actul de identitate, el nu este transmisibil, iar pastrarea si/sau utilizarea acestuia de catre frunizorii de servicii medicale, fara acordul sau luarea la cunostinta de catre asigurat, reprezinta un fapt penal care va fi pedepsit in consecinta.

Odata cu implementarea cardului de sanatate se estimeaza economii de aproximativ 90 milioane lei. Banii vor fi alocati catre furnizorii de servicii medicale, si se presupune ca vor acoperi inclusiv majorarile salariale din sistemul medical, potrivit presedintelui CNAS Vasile Ciurchea.

4545

VIZUALIZARI LA ARTICOL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.